Bij Van Buuren te verkrijgen: Constructiekraagplug S12 FUS

In Nederland worden raamkozijnen voornamelijk met stalen hoeken op kalkzandsteen gemonteerd, hierbij worden zeer kleine randafstanden aangehouden.

 
Aangezien de meeste kozijnhoeken over gaten van 13 mm beschikken, wordt vaak een stalen anker gebruikt om deze hoeken te bevestigen. Doordat de hoeken te dicht bij de rand worden gemonteerd (wat nodig is voor de toepassing) treedt relatief vaak scheurvorming op in het kalkzandsteen. Er was echter geen perfecte oplossing om kozijnen in kalkzandsteen te bevestigen … tot nu!
Nieuw type constructieplug
Door een nieuw type constructieplug toe te voegen aan het assortiment heeft fischer Benelux de perfecte oplossing geïntroduceerd: De Constructiekraagplug S12 FUS.
Veiligheidsschroef
De Constructiekraagplug bestaat uit de bewezen S12 plug met extra grote kraag gecombineerd met een speciale fischer veiligheidsschroef 6×69. Dankzij de 2-voudige spreiding van de plug kan deze zeer dicht bij de rand van het metselwerk worden geplaatst door de spreidingselementen evenwijdig aan de rand te plaatsen. De belastbaarheid van de plug is tot 1,5 kN (150kg) in massief kalkzandsteen en andere massieve ondergronden, wat perfect geschikt is voor de genoemde toepassingen. Bovendien is de plug door de extra grote kraag ook geschikt voor doorsteekmontage. Doordat zowel klanten als eindgebruikers erg enthousiast zijn is de introductie van de S12 FUS in de eerste maanden een ongeëvenaard succes gebleken.
Achtergrondinformatie
Kalkzandsteen wordt vaak verzadigd in het werk aangebracht, waardoor er na droging vaak krimpscheuren ontstaan. Deze krimp komt ook ter plaatse van verankeringen voor. Indien er een stalen anker dichtbij een rand is toegepast, is er een verhoogde kans dat er breukvorming ontstaat. Een nylon plug kan deze krimp veel beter opvangen en zal zich in geval van krimp vormen naar het boorgat. Daarnaast is het gebruik van stalen verankeringen i.c.m. variabele belastingen in kalkzandsteen of metselwerk niet ideaal. Door de resonantie van het aanbouwdeel, bestaat de mogelijkheid dat de stalen ankers ‘losjutteren’ met alle consequenties van dien.